Page 25 - IZOLACJE 6/2023
P. 25
pod uwagę budowę, eksploatację i rozbiórkę. Dzięki temu podjęto
szereg działań, które zapewnią zeroemisyjność pod względem CO 2
do 2035 roku. Podczas budowy m.in. postawiono na konstrukcję
przy użyciu materiałów o możliwie najniższym śladzie węglowym
i z myślą o ich ponownym wykorzystaniu w przyszłości. Fabryka
koło Środy Śląskiej będzie korzystać także wyłącznie z „zielonych”
źródeł energii. Obiekt będzie generować czystą energię z paneli foto-
woltaicznych, a w przyszłości planowane jest uruchomienie własnej
turbiny wiatrowej. Dodatkowo na potrzeby chłodzenia w trakcie przy-
gotowywania wyrobów i przy ogrzewaniu budynków nieprodukcyj-
nych będzie wykorzystywane ciepło odpadowe z procesu produkcji.
Ważnym elementem było również zmniejszenie emisji z trans-
portu. Przysłuży się temu pozyskiwanie surowca do produkcji z naj-
bliższej okolicy – od polskich rolników z regionu Dolnego Śląska.
Szacuje się, że będzie to ok. 60 tys. ton ziemniaków rocznie do roku
2024 i 30 tys. ton kukurydzy do 2027 roku. Produkty rolne będą
dostarczane według precyzyjnego harmonogramu dostaw, który po-
zwolił uniknąć budowy magazynu do przechowywania ziemniaków.
Oprócz maksymalnej redukcji emisji CO 2 , Arup wraz z PepsiCo
zadbał o wprowadzenie zasad gospodarki cyrkularnej, aby odzy-
fot.: Ingarden and Ewy
skiwać i ponownie używać jak najwięcej składników z produkcji.
W związku z tym stworzono m.in. system odzyskiwania skrobi
z wody poprocesowej. Planowane jest, aby w przyszłości zakład
wykorzystywał obierki ziemniaków w generatorze biomasy, który
dostarczy dodatkową energię i przetworzy resztki na nawóz do upraw
dla rolników. Inżynierowie Arup stworzyli też zrównoważony system
gospodarki wodnej, wykorzystujący wielokrotnie wodę wodociągową
oraz uzdatnioną deszczową w procesach mycia ziemniaków, chło-
dzenia i nawadniania, a na końcu używaną do spłukiwania toalet.
– Fabryka PepsiCo koło Środy Śląskiej jest idealnym przykładem
tego, jak sektor spożywczy może przekształcić się, aby funkcjo-
nować w sposób bardziej przyjazny dla środowiska. W fabryce
zostały wykorzystane najnowocześniejsze zielone technologie,
dzięki czemu cały zakład jako pierwszy obiekt koncernu PepsiCo
w Europie osiągnie pełną neutralność klimatyczną. Jesteśmy dumni,
że mogliśmy uczestniczyć w tak ważnym przedsięwzięciu, które
bez przesady można nazwać kamieniem milowym – mówi Elżbieta
Cichońska, Prezes Arup. fot.: Ingarden and Ewy
Oprócz opracowania efektywnych procesów produkcyjnych,
Arup dostosował obiekt, tak aby zwiększał komfort pracowników.
Inżynierowie uwzględnili możliwość przeprowadzania przyszłych
remontów w obiekcie bez przerywania produkcji. Na terenie zakła-
du przewidziano siłownię. Planowane jest opracowanie programu
wydarzeń integracyjnych, a także utworzenie w gminie nowych
ścieżek rowerowych, chodników i usprawnienie transportu publicz-
nego, aby zachęcać pracowników do aktywnego, ekologicznego
stylu życia.
Zastosowanie tak nowoczesnych i efektywnych zielonych rozwią-
zań, wymagało wykorzystania narzędzi cyfrowych m.in. stworzenia
cyfrowego bliźniaka budynku. Dzięki temu udało się znacznie skrócić
czas realizacji i wybrać rozwiązania najkorzystniejsze technicznie i fi-
nansowo. W projekcie i budowie fabryki PepisCo koło Środy Śląskiej
uczestniczyło ponad 100 ekspertów Arup, realizując szereg usług
kluczowych dla procesu inwestycyjnego, w tym ocenę techniczną po-
tencjalnych działek budowlanych, uzyskanie wymaganych pozwoleń,
opracowanie projektu technicznego, doradztwo kosztowe, aktywną
pomoc podczas wyboru generalnego wykonawcy robót budowlanych,
a także w czasie budowy: zarządzanie projektem, nadzór autorski
i inwestorski, usługi w okresie uruchomień i odbiorów.
Źródło: Arup fot.: Ingarden and Ewy
nr 6/2023 25